PRÁVA A ZÁKONY

23.02.2014 13:55

Hned z úvodu bych rád uvedl, že naše zákony jsou volné, tudíž to neznamená, že vždycky všechno bude podle toho co se zde dočtete. Na začátek bych vám jako tvůrce našeho ''zákoníku'' vysvětlil některé základní a nejdůležitější stupně, hodnosti a jejich práva.

Rada Předků

je rada čtyř lidí, zastoupených čtyřmi zástupci určité skupiny z naší země na Severu.

Tvoří ji:

a) zástupce z jarlovské krve (=sám jarl či jím pověřený člověk, syn jarla atd...), dále jen jarl

b) jeden vybraný z huskarlů (=jeden ze šlechticů z naší země na Severu), dále jen Huskarl

c) jeden ze šlechticů ze zemí námi podřízených či spojeneckých (=šlechtic vybraný vlastně něco jako vyslanec spojeneckých sil), dále jen šlechtic

d) zástupce a vyslanec náboženství neboli nejvyšší kněží (nejčastěji sám šaman—vyslanec Havrana Zvěstovatele), dále jen Šaman

Tato rada má za úkol řešit většinu problémů, které náhle nastanou a jsou třeba vyřešit. V této radě má výsostné právo Jarl, viz dále. Tato rada řeší hlavně problémy týkající se budoucnosti celé skupiny, i herně i mimo herně, soudí například koho přijmout do skupiny (nutní minimálně tři členové), nebo naopak koho vyhnat (také minimálně tři pro hlasování), rozděluje funkce, atd...

V této radě platí jednoduché pravidla pro hlasování s malými vyjímkami...

nutná opatření:

  1. Pro to aby se mohlo o něčem vážně začít jednat jsou potřeba minimálně tři členové Rady.

  2. Při počtu dvou členů, když je nutné něco rychle vyřešit, má právo rozhodovat Jarl, ale jen za podmínek čistě nutných, pokud i Jarl chybí je potřebná domluva dvou členů zbývajících, při nedomluvě je nutné hlasování všech i mimo radu (se stejným zvýhodněním rady jako v bodu 3.)

  3. Při počtu jednoho člena má právo rozhodovat Jarl, pokud chybí probíhá hlasování mezi všemi zúčastněnými (i mimo radu) jen ten jeden člen za rady, je-li zde alespoň jeden, má právo tří hlasů (jeho hlas se počítá za tři)

  4. Při počtu 3 členů jsou podmínky následující: hlasování probíhá běžným hlasováním s tím, že každý má jeden hlas, pokud ale dojde k situaci, kdy by dva hlasovali proti Jarlovi, v tu chvíli má Jarl právo hlasování neuznat a nechat rozhodnutí na zbytku skupiny (zde jedině už má každý člen skupiny pouze právo jednoho hlasu). Pokud se jeden či více zdržuje hlasování, považuje se jako by tam nebyl a jedná se podle bodu pro jiný určitý počet členů rady, ale pokud by to došlo až k hlasování všech, nemá ten kdo se zdržel při hlasování v Radě právo hlasovat ani zde

  5. Při počtu všech 4 členů je hlasování teprve platné zcela a může se jednat i o velmi důležitých věcech. Hlasuje se běžným způsobem každý má jeden hlas, jen když by došlo k poměru 2:2 tak rozhoduje hlas Jarla.

Nyní rozebereme samostatné jednotlivé členy Rady a jejich samostatná práva:

 

Jarl: je nejdůležitější součástí skupiny a jakožto vůdce má velké výhody a práva navíc při hlasování Rady (viz výše). Navíc má Jarl povinnost reprezentativní, představuje skupinu, funguje hlavně jako její zástupce při sporech, jednáních s jinými skupinami atd. Má právo navrhovat nové zákony týkající se rozdělení moci ve skupině a předat je k odhlasování Radě. Má také jedno zásadní právo, a to právo vládce: Může navrhnout a nebo dokonce sám rozhodnout, aby nějaké hlasování nebylo prováděno jen Radou, ale celou skupinou (samozřejmě dál platí pravidlo tří hlasů členů rady), nicméně to musí udělat ještě před začátkem hlasování, ne zpětně... Nejdůležitější je ale u něj právo, při kterém může sám vládnout a pokud to není přímo proti zájmům alespoň dvou dalších členů rady, může podnikat jakákoliv rozhodnutí, která se příliš nedotknou budoucnosti skupiny (ty musí projednat Rada), nejvíce rozhoduje hlavně tehdy, kdy není čas na projednávání (velení v bitvě, náhlá rozhodnutí atd...)

Huskarl: V tomto ohledu je brán jako ''hlídač zákonů''. Sám většinu zákonů ovládá a zná, a hlídá jejich dodržování, při porušení zákonů vždy varuje Jarla a sám může použít své právo pravdy: Při využití tohoto práva má právo přede všemi veřejně požádat o vysvětlení určitého kroku kohokoliv ze skupiny, včetně Jarla, a má také právo obhajovat druhou možnost a kritizovat toto rozhodnutí, nemá již ale právo toto rozhodnutí změnit. Může například Jarla požádat o vysvětlení tohoto rozhodnutí, v čem to bylo pro skupinu dobré a ptát se proč by nebylo lepší jiné rozhodnutí, už ale nemůže Jarlovi nařídit toto rozhodnutí změnit. Dále má jako jediný právo soudit jestli byl přestupek podle zákonů či nikoli ale určit míru trestu nemá. Je to vlastně pobočník Jarla, připravuje mu to čím by se měl zajímat, méně důležité věci řeší za něj ale především se snaží Jarlovi vyhovět ve všem, i když občas může žádat vysvětlení veřejně. Poslední jeho důležitá práce spočívá ve vyložení zákona. To znamená, že pokud bylo určité pravidlo, právo či zákon vyložen různými lidmi různě, Huskarl rozhoduje jak se má nejistě napsaný zákon vyložit.

Šlechtic: jeho povinností a zároveň výsadou je rozvyjení soupeřivosti ve skupině ale zároveň urovnávání sporů. Jeho zvláštností je, že jelikož on sám nebývá ze země Severu, sám většinou nemusí tak zcela dodržovat tradice, někdy dokonce chodí jinak oblékán, nenosí na sobě příliš odznaků skupiny a sám má za sebou mnoho příběhů odjinud než je země Severu. Má právo cizince: Je to vlastně spíš než právo taková imunita, a to znamená, že nemusí být součástí rituálů, nemusí se zůčastňovat setkání Rady a kvůli dohodě s podřízenými zeměmi ani samotný Jarl nemá právo něco mu přikázat. Žije si tedy poměrně samostatně a hlídá zájmy cizích zemí v naší skupině.

Šaman: je zvěstovatelem víry, víru šíří, rozvijí a navazuje kontakt s Předky a Havranem. Jeho důležitou součástí je víra, kde má vždy poslední slovo, oproti tomu ve funkci vedení je jeho právo velmi omezeno. On sám smí navrhovat pouze zákony a nová práva týkající se pouze víry a neměl by zasahovat do věcí politických, jelikož nikdo neví kým je vlastně právě ovládán. Všichni ostatní by z něho měli mít respekt po stránce náboženské, ale on sám by se zase měl smířit s tím, že v běžném rozhodování mají vyšší funkce ostatní členové Rady, nicméně je stále zástupcem Havrana ve skupině a proto všechny věci kolem náboženství se vždy motají kolem něho... Má právo Havrana: Má právo kázat a promlouvat za Havrana, což nikdo jiný veřejně nesmí, a pokud se někdo dostane do rozporu s Havranem či Předky, on má právo rozhodnout, jak s ním bude naloženo. Dále jako jediný má právo provádět rituál a mluvit slova Havranova.

 

Další práva každého člena skupiny:

Každý člen skupiny má právo navrhnout nějaký nový zákon a vylepšit starý, dále má právo debatovat o všech problémech, pokud Jarl neřekne jinak. Každý člen má také právo rozhodovat se podle sebe, je na něm jestli se rozhodne poslechnout nebo neposlechnout, ale pokud neposlechne, nemůže čekat nějaké vlídné jednání a naopak může čekat projednávání Rady a hlavně slova Jarla, co s ním bude dál když neuposlechl... Je ale zvykem Jarla i Radu ctít a brát jí jako základ skupiny.

 

Povinnosti každého člena skupiny:

Každý člen má samozřejmě také povinnosti, a tím jsou hlavně dodržování těchto Zákonů, poslušnost Jarlovi a Radě a snaha o co nejlepší prosazování zájmů skupiny a zlepšování skupiny jak jen určitý člen dokáže...

 

Na konec bych jen rád dodal, že zákony se nijak nopotvrzují a nemusíte s nimi nijak veřejně souhlasit aby jste se stali členy, funguje to tak, že každý člen skupiny tyto zákony musí dodržovat jinak buď již není člen, nebo brzy člen nebude a nebo ať nepočítá s vlídným jednáním :-) :-D

Na úplný závěr bych rád dodal, že tyto zákony jsou samozřejmě ve smyslu hry a tak jakékoli vykládání těchto zákonů mimo skupinové používání je neplatné.

Sepsal Huskarl Iaen

 

 

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode