Inspiromat od Adraje

11.02.2014 21:17

Inspiromat
Tânwyn

Páč skupina roste a rád bych povznesl její úroveň, rozhodl jsem se sepsat následující řádky. Nerad bych aby začátek každé akce u registrace začínal přibližně takto- přišel viking, říman, samuraj a cosi neurčitého z Tânwynu a.....

  Jak všichni určitě víte, náší inspirací jsou předevšín vikingové a jiné severské národy. Bohužel už méně lidí ví, že základem kostýmu je dobrý a funkční civil.
    Funkčnosti se docílí použitím správných materiálů. Je sice pěkné že máte hafo moc starých , bavlněných prostěradel po babičce, ale ty bych nedoporučoval. Vypadá to hrozně a není to funkční. Od kostýmu je požadováno to co od běžného oblečení- v zimě aby zahřál, v dešti co nemíň promokl a zahřál no a aby se z něj na slunci nestala pec. Doporučuji především len a vlnu. Vlna pak pomůže především v nepěkněm počasí, Je totiž hřejivá a to i za mokra. S vlněnou tunikou se pak nemusíte obávat toliko deště v bitvě a ta tak získává uplně jiné rozměry a hlavně atmosféru.      Funkčnosti lze také dosáhnout vrstvením. Spodní lněna tunika, na kterou oblečeme druhou lněno ale už zdobnější a v případě zimy a deště třetí vlněnou. Toliko k materiálům.
  Základem oblečení svrchní části těla je tunika- tuniky podle počasí. Jedná se o něco na způsob trika. Střihově nic náročného a výrobu by měl zvládnout i ten největší patlal. Jen se koukněte na skřety, i oni zvládnou ušít tuniku se svojí motorikou.

  Tunika by měla sahat do půle stehen až po kolena. Samozřejmně by měla být pohodlná a neomezovat v pohybu. Toho lze dosáhnou vsazenými klíny ( viz. Obr. Nalevo), nebo rozparky.
  


Další sočástí kostýmu jsu kalhoty. Materiál se nemění. V našich inspiracích se užívá dvou typů kalhot. Tím prvním jsou kalhoty přiléhavě, střihem sedí k nohám a nevznikají žádné vzdušné kapsy. Druhým typem jsou pak široké kalhoty. Naopak od prvních nepřiléhají a jsou volné. Oba typy mají společné to, že jsou ovázány ovinkami, cca 2-3 metry dlouhý a 10-15 centimetrů široký pruh látky stažený provázkem nebo koženou šňůrkou, který zaroveň sloužil jako ponožka. Na stažení kalhot v pasu používáme provázek v tunýlku z látky. Žádné, opakuji žádná gumy!


   Následují boty. Jakožto seveřané využíváme především vysokých- polovysokých kožených bot. Ovšem boty nejsou levnou zaležitostí a málokdo si je zvládne udělat sám. Na jejich vlasnictví proto na larpech není tolik dbáno. Vypadájí samozřejmně lépe, ale dají se nahradit kanadami nebo třeba koženými, dobře vypadajícími  farmářkami. Rozhodně pak ne teniskami.


  Zajímavou součástí kostýmu je pak kápě. Ta na rozdíl od středověkých není kulatá ale kosočtverečná. Pro naše účely poslouží jako stylový rozlišovák. Vzhlednější než kdejaké šerpy a sladitelnějčí se zbytkem kostýmu líp než varkoč. Kápě by měla být opět funkční a v dešti pak není nad vlněnou kápi. Proto bych byl rád, kdyby každý můj druh měl jednu takovou v červené barvě.

V neposlední řadě nozapomínejte na drobnost. Divili by jste se, jak takový váček nebo měšec pozvednou kostým. K zahození nejsou ani brašny, tašvice a vaky. To vše by mělo viset na pěkném koženém opasku.

Barvy laďte nejlépe do přírodních- zelená, hnědá šedá. Nevyhýbejte se červeným doplňkům, protože červená je naše rodová barva. O vikinzích je známo, že si libovali i v pestrých barvách. Pokud tedy neodoláte ozdobte svůj šat rudou, vínově fialonou nebo modrou.
  Závěrem ke kostýmu přidám pár obrázku k inspiraci.Všimněte si i stylových čapek.

 

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode